Grävde djupt i internet som vanligt igår kväll. Då såg jag en grej, högst uppe på Ilove.nu, något onormalt. Websidor skall inte ha den typen av länkar på det sättet. Jag gjorde en liten bild så ni kan se samma sak som jag:
I samma ögonblick jag såg det inser jag att det är ett uttryck av deras samarbete. Bloggare som gör saker tillsammans strukturerat. Nu är jag ytligt bekant med Joacim Melin på MacPro men jagnyfiken mailar Joacim och han säger såhär om deras samarbetet:
Det växte fram. Vi fick kontakt via en gemensam bekant i branschen och insåg att vi tänker väldigt lika. Sen tycker jag att det arbete som iLove gör är viktigt och därför frågade jag Peter om jag fick bidra med korrekturläsning, artiklar och mitt kontaktnät och glädjande nog tackade han ja till det. Peter föreslog nätverksformen förra veckan och fördelen med webb kontra print är att man kan jobba med snabba puckar när man testar nya ideér.
Såhär säger Joacim om själva fenomenet samarbete:
Jag tror på samarbete, men ett samarbete för mig är också ett upplägg där alla gynnas av att vara med. Därför är det också viktigt att de sajter som deltar i nätverket har samma värderingar som mig och Peter. Fungerar det så kan vi nå väldigt långt med detta och de som är intresserade av Mac får betydligt fler intressanta och förhoppnings färre nonsensnyheter med väldigt lite, eller inga, fakta som grund.
Jag tror inte jag pratat om det här på Disruptive men jag har vi ett flertal tillfällen pratat om att bloggar borde samarbeta mer bla verkar min bloggkompis Björn Sennbrink inspirerats av de orden när jag var i Örebro. Jag är tex ganska säker på att inom FRA och IPRED frågan finns det bloggar som spontant och/eller systematiskt samarbetar med varandra kring frågor och nyheter. Nyttan för bloggare är stor. Exempel på det kan ni se om ni söker på ordet “lågkonjunktur” på Google. Nästan 10 av de 20 första träffarna kan relateras till oss som satt och bloggade tillsammans en lördag i ämnet lågkonjunktur. Alla med med olika stilar, olika inriktning men under temat “Lågkonjunktur”. Under en dag samarbetade vi(och fikade). Häri ligger bloggarnas kraft. När många människor bestämmer sig för att samarbeta. Spontant eller systematiskt. Har ingen betydelse. Det händer saker. Man vrider världen en gnutta. På gott och ont.
För mig är det också självklart att entreprenör kan dra nytta av samarbete. Något jag skriver om i min blogpost “Lågkonjunkturen och entreprenören“. Man kan inte göra allt själv
Det är i detta ljuset ni skall se mitt engagemang för att ni skall få lättare att samarbeta med varandra. Jag kan se nyttan av samarbeten genom bloggen. Jag kan se nyttan av samarbeten för Mjukvara.se. Jag kan se nyttan av att engagera mig i andra. Jag vill göra det lättare för er att samarbeta på olika plan. Därför skapade jag denna sidan om vem som läser Disruptive och vem som är öppen och vill bli kontaktad. Såklart kommer ju inte alla att finna varandra men vad har ni att förlora? 2009 är samarbetets år, inte lågkonjunkturens år.
För er som är nya på denna bloggen så skall jag förklara. På denna sidan finns det en “katalog” över de som brukar läsa Disruptive och därmed antagligen delar dina värderingar. De vill ha kontakt och öppna för att träffa nya människor, få ny input och om det passar med deras mål, hjälpas åt! Om du känner att du själv vill vara med, så mailar du mig bild, beskrivning och om du har några önskemål. Till er som ännu inte finns på listan men mailat mig. Jag ligger fetefter med min mail. Det kommer.
Länkar till de som samarbetar kring att skriva om Mac, Apple och Iphone och nog lite till:
Ilove
MacSpel
Newapps
Bra konkret exempel på ert samarbete kring lågkonjunktur! Ska ta och genomföra några bloggsamarbeten i veckan!
Vårt lokala samarbete har resulterat i att det blivit enklare att snabbt få tag i rätt folk. Ex; Jag får ett uppdrag, behöver programmering och har direkt en bloggkontakt som kan hjälpa mig. Vidare kommer jag och Jonny Elofsson att gästföreläsa på John Bauergymnasiet om ett par veckor, något som inte kommit till stånd om inte CR kommit till Örebro och vi därigenom fått träffa Peter Ellwe.
Björn
Jätteroligt. Ytterligare ett exempel på hur sammarbete kan fungera och bloggen som verktyg för relationsbyggande!
Tack för inspirationen!
Har som frilansskribent samarbetat via bloggar i snart 15 år – men de kallades inte så förr.
Första gången var vi några som testade att skriva en handbok tillsammans. Jag skrev manus direkt på busenkla htmlsidor med ett gästboksskript för kommentarer och textförslag. Manus och diskussion online. Inga cirkulerande och sammanblandade wordkopior i huttifnutt versioner.
I mitt senaste projekt kunde en partssammansatt referensgrupp på hela 20 personer enkelt enas om de ibland känsliga formuleringarna i en omfattande arbetsmiljöhandbok. Bokavsnitten i blogginlägg. Läsbara också i mobilen. Avisering vid ändringar. Idéer, diskussion och rättelser i kommentarerna. Inga dyra resor till sega formuleringsförhandlingar och manusmöten. Beställaren sparade tiotusentals kronor.
Det här är ju ingen nyhet. Samarbete via webbservrar startade samma stund Internet såg dagens ljus. Nu vimlar det av applikationer för samarbete på funktionsöverlastade intranät och webbaserade projektplatser.
Just därför – för er små och medelstora företagare som eventuellt startar samarbetsprojekt via läsarkontakten här på Disruptive – vill jag slå ett slag för den enkla bloggen som kreativt redskap.
Skit i epost, wordfiler och pdf-er. Skapa en lösenordskyddad blogg och bjud in dina partners. Tänk högt tillsammans. Och banga inte för att skriva affärsplaner, avtal och rapporter i direkt bloggen. Länka in kalkylerna från Google Docs och gör utskrifter för underskrift och arkivering först när det behövs.
Wow! Tänk att bli nämnd här – det är lite stort 🙂 Hoppas det inspirerar andra att göra det samma, nätet är trots allt byggt på samarbete mellan folk som brinner för det de gör.
Såna här typer av samarbeten borde bli normen på nätet =)
Hej!
Bra idé med bloggsamarbete. Jag och Karl Wackerberg har kört ett nyligen med temat rekrytera svenska ingenjörer. Ämnet är hett idag när kronan är svag. Se http://www.techonomics.se/ekonomi/framtiden-ser-ljus-ut-for-svenska-ingenjorer/
och klars uppsummerande artikel på http://wackerberg.se/industriellt/darfor-ar-svenskutbildade-ingenjorer-attraktiva