Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Hur SEO människor samarbetar!

I min serie om digitala samarbeten har jag nu kommit till mitt egna samhälle. SEO-samhället. Där finns det ett fenomen som kallas SEO-Sunday. Inte lika stort som för ett år sedan men det pågår fortfarande aktiviteter. Det är Simon Sunden och Andreas Bard som är initativtagare och jag låter Simon presentera detta med egna ord:

“SEO Sunday startade förra sommaren som en ganska spontan händelse. Under den tiden befann sig en stor mängd människor på Jaiku och det slogs ganska snabbt att många arbetade just med SEO på just söndagen, och då oftast med privata projekt och sajter.

Ganska snabbt startades en egen SEO Sunday-grupp på Jaiku och sedan drog jag och Andreas Bard igång seosundays.com. Principen är ganska enkel: man jobbar under dagen med en ny eller befintlig sajt där man sedan vid kvällen visade upp sitt resultat för alla andra. Lite som ett mini-format av 24h Business Camp, varje söndag.

Det är inte varje söndag det sker pga. olika anledningar, men det är otroligt intressant att se så många inom branschen sätta sig framför datorn och jobba på en söndag. Det sociala med SEO Sunday gör även att det blir en social svärm som hela tiden taggar varandra vilket gör det väldigt stimulerande, och inte minst otroligt lärorikt.”

(jag är själv ett levande exempel på det, jag är inne på min sjunde blogpost tror jag för dagen)

Denna historia visar nätet som mötesplats. Man möts spontant och saker börjar hända. Man samarbetar inte bara för profit utan också för att det är roligt. I detta fallet kan det också vara så att det är lite ensamt. Sitta framför datorn en söndag kan vara ensamt men mha den sociala webben känns det mindre ensamt. Man kan dela sina tankar, funderingar och problem.

De som jobbar med SEO har också ett gemensamt problem. Länkar. Länkar är tidskrävande, i vissa fall tråkigt och det kan vara ett hårt jagande. När man samarbetar mer systematiskt på detta sättet är det naturligt att länka till varandra. Nya sidor får en flygande start. Till gagn för alla!

Jag vill också ta tillfället i akt och säga att din samarbetsfaktor syns i sökmotorn. Jag vill påstå att de som samarbetar mer har generellt högra pagerank och starkare sidor. Samarbete är en bra strategi för att uppnå bättre placeringar i sökmotorerna.

För mig är det viktigt att vara en aktiv del av mitt egna samhälle. Från och med nu kommer jag mycket mer aktivt länka ut till mitt samhälle. Kalla det SEO-Sunday hela veckan eller vad ni vill. SEO samhället är mitt samhälle och jag vill gärna vara en aktiv medlem i det samhället. Så Markus, till dig: Valutamäklare, Barden, till dig: Billiga resor och till sist till CG.  Där jag önskar lycka till med starten av ditt företag

Framtiden samarbete

En samarbetssökmotor

Video om samarbete

Samarbete mellan Iphone bloggare

2009 är samarbetets år, inte lågkonjunkturets år

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Joel Falck says:

  Kul att du lyfter fram SEO-sunday konceptet igen. Jag var aldrig särskilt aktiv själv i det, men det vore kul att blåsa nytt liv i det och flytta över det till Bloggy som är the place to be nuförtiden!

 2. Rudolf says:

  Det är en bra story som förtjänas att höras utanför seo samhället!

 3. Tack för ett intressant inlägg och jag håller med Joel att Bloggy med fördel kan användas som kommunikationskanal när arbetet känns alltför betungande (eller för att diskutera kodproblem). Aktiviteten i samband med SVT-sändning av Draknästet är talande för möjligheterna: http://www.bjornsennbrink.se/mikrobloggande/det-hander-just-nu/

 4. Ja, SEO-sunday var/är intressant. Men för egen del så har det blivit så att man slutat jobba på helger nu när man har fru och snart barn med. Hade varit bättre för min del om det varit en veckodag istället men då kanske det inte passar de som är anställda och då jobbar för sin arbetsgivare, eller jag vet inte. Vet något varför det just var söndag som valdes?

 5. Joel Falck says:

  Jim, du har väldigt rätt i vad du säger! Det är på ett sätt dumt att begränsa sig till söndagar för att hjälpas åt med SEO. Hur skulle Everyday-SEO låta? Där man slänger ut en fråga om någon utvecklar något under dagen och där man i såfall kan följa varandras projekt och kanske bloggar om det gemensamma projektet, vilket kan mynna ut i naturligt länksamarbete.

 6. Joel, jag är som sagt intresserad. Är det du som håller i det? Jag skickar dig ett mail.

Trackbacks

 1. […] jag skrev tidigare är det viktigt för mig att vara en del av mitt samhälle och länka ut och idag är det Magnus tur att få en […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+