Douglas har en i entreprenörskretsar den ganska ovanliga bakgrunden att han är jurist. Närmare bestämt är han specialiserad på internationell jurudik och EG-rätt. Ett tag var han även doktorand i EG-rätt och konkurrensrätt. Efter att ha klarat uttagningsproverna för att få jobba hos EU-kommissionen spenderade han tre år i Bryssel. Men 1999 tröttnade han och sa upp sig och började på en startup vid namn Netentertainment som utvecklade en spelplattform på nätet och som ägdes av MTG och Cherryföretagen. Efter två år bar det så iväg igen och 2001 var han med och startade Ladbrokes Norden.
Ladbrokes är ett anrikt engelskt spelbolag. Douglas och hans kollegor lyckades med konststycket att utverka en Nordisk spellicens som löpte över 25 år. Aldrig tidigare i Ladbrokes 120-åriga historia hade detta skett tidigare. Ladbrokes blev närmast chockerade över hur mycket pengar den nordiska verksamheten genererade och i början av 2007 köpte man helt sonika upp verksamheten för 40 miljoner GBP vilket motsvarar ca en halv miljard SEK!
På frågan om vad som gjorde Ladbrokes Norden så framgångsrikt svarar Douglas “En viktig framgångsfaktor har varit byggandet av vårt varumärke. Vi tog också positionen som utmanare till det Svenska spelmonopolet och ur PR-synpunkt har detta varit oerhört framgångsrikt. Det har lett till mycket exponering i media som vi inte behövt betala för. Bosse Ringholm var min bästa PR-maskin. Jag visste till slut vad som triggade honom vilket kunde leda till mediaexponering i flera dagar efter ett uttalande.”
Om det svenska spelmonopolet säger Douglas “Det kommer att ske en förändring frågan är bara när. Det svenska monopolet är olagligt. Jag har träffat massor av politiker från alla partier och de flesta är tyvärr människor som tappat sin integritet och personliga mod. Istället agerar dom vindflöjlar och vänder kappan efter vinden. Jag är mer gramse på borgarna än på sossarna för sossarna har alltid varit tydliga med sin ståndpunkt. Innan valet var borgarna emot spelmonopolet men efter valet har dom svängt. Att sen se Littorin försvara facket i Vaxholmskonflikten fick mig verkligen att må fysiskt illa“
När Ladbrokes köpte upp den nordenverksamheten bestämdes det att Douglas skulle vara kvar i ett år. I slutet av januari detta år löpte kontraktet ut och han har precis avslutat sin anställning där. Nu är han i färd med att starta ett nytt projekt tillsammans med en “mediaprofil” men på min fråga om vad det handlar om blir han förtegen. “Vi har en affärsplan klar och håller på att dra in riskkapital till en nyemission på totalt 12 MSEK.”
När vi pratar om vad som driver honom är svaret blixtsnabbt “Pengar! Jag vill tjäna pengar.” Sedan tillägger han med ett leende “Jag gillar att säga så eftersom det är så provocerande. Man framstår kanske som en riktig kapitalist men för mig är pengar mer ett kvitto eller betyg på att man har gjort något bra. Även bekräftelse och beröm kan vara starka drivkrafter och jag tror att de flesta framgångsrika entreprenörer gärna vill ha beröm eller ett erkännande vare sig det är från kollegor, sin bransch eller från sin mamma.”
Vi på Disruptive önskar Douglas lycka till med sitt nya projekt!
Läs fler intervjuer som Disruptive gjort med kända entreprenörer!
Intressant intervju! Tack för den….
…men det stavas “Ladbrokes”. 🙂
Tack Per – har ändrat enligt ditt korrekta påpekande 🙂
Ett bra exempel på en underdog strategi tycker jag, dvs när det finns en utmanare som upplevs som mer attraktiv och som man känslomässigt kan relatera till!
Häftigt att läsa så här i efterhand! 🙂
Just det, vi har gjort en intervju med Douglas Roos, hade helt glömt bort det!
Störtskön kille!