Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Mina erfarenheter som digital nomad

Nu har jag varit digital nomad i en månad. Som jag skrev tidigare blev jag kontorslös under denna månad (maj) men fick ett otroligt vänligt erbjudande från Ocean Observations att sitta hos dem. Sofia Svanteson som är VD och grundare och som jag inte kände tidigare erbjöd mig en plats utan att kräva ersättning med inställningen att det alltid är intressant att träffa nya människor. Jag delar ju den inställningen och jag har blivit väldigt väl mottagen och känt mig otroligt välkommen av alla som jobbar där.

Men deras gästfrihet har faktiskt fått mig att skämmas! Jag har nämligen inte varit där så ofta som jag faktiskt trodde att jag skulle behöva. Av någon anledning blev Maj en hektisk månad som bestått av en massa möten, möten som hållits över hela stan, på hotell, andras kontor, restauranger, fik och konferenser. Överallt utom på Ocean som så snällt upplåtit plats åt mig.

Men en intressant insikt är att ett kontor är mindre viktigt för mig än vad jag först trodde! Laptop och mobiltelefon är verkligen allt vad man behöver. De få gånger jag har behövt tillgång till skrivare eller fax (finns tyvärr fortfarande företag som insisterar på denna kommunikationsform) så har det alltid gått att lösa.

Faktum är att det är med viss kluvenhet som jag återfår min ursprungliga kontorsplats igen nästa vecka. Jag har vant mig vid friheten och det känns lite som att kedja fast sig igen. För mig är detta märkligt. Tidigare har jag kunnat drömma om att nån gång skaffa ett eget kontor till Moyume. Nu börjar det kännas som ett nödvändigt ont 😉

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

  1. Andreas Bard says:

    Jag har börjat känna lite som du. För typ 4 månader sedan nu fick jag tag på och flyttade in i mitt första kontor. Något som jag alltid strävat efter.

    Men jag kan räkna till att på dessa 4 månader har jag suttit där kanske 20 arbetsdagar. Då har ju nu tankarna gått över till om det verkligen behövs. Jag är mer ute och träffar samarbetspartners och kunder än sitter där.Med laptop. USB-tvål och en mobil så är man ju redo att köra. Vart man än är.

    I framtiden ser vi nog mer sådant med caféer som laddningsstationer.

  2. Rudolf says:

    Det är antagligen en affärside. Bygga ett cafe för digitala nomader. Dock kanske man faktikst måste ha ngn typ av laddningsavgift för att få lov att sittta där med datorn. Räcker säkert med en tjuga!

  3. PalMik says:

    Kan tipsa om http://www.midzone.se … de har ett roligt koncept och ett modernt sätt att se på hur människan nyttjar kontor.

    Finns liknande koncept såklart men well well.

  4. magnus says:

    Kul att följa era tankar.
    Dels för att jag sätter en prestige i att ‘alltid’ vara uppkopplad vid resor osv. Men även sedan jag har ena benet i fastighetsbranschen, där det är en intressant tanke vad som kommer att hända med efterfrågan på kontor om fler och fler börja köra mer remote… dvs antal kvm per anställd kan minskas.

  5. En aspekt på detta är att det vore väldigt bra för miljön om flera digital-arbetare gjorde som Poppe. Då behövs mindre kontorsbyggnader som står och värms upp dygnet runt 365 dagar per år, och arbetsresorna minskar mm.

    Dessutom tror jag att arbetslivet kan berikas om vi arbetar på olika platser och får nya intryck. jag har skrivit om detta i framtidsvisionen “Internetframsyn”: http://alfabravo.com/articles-visions/arbetslivet-i-sverige-ar-2015/

  6. Jonas Björkman says:

    Kontor börjar faktiskt bli mindre viktigt, i alla fall för oss flyktiga entreprenörer och egenföretagare.. själv brukar jag sy ihop det med en postadress hos en bekant som scannar in all post, ett virtuellt faxnummer med sändmöjligheter , trådlöst bredband och skype/rebtel. Det enda som behövs 🙂

    Jobbar just nu i Argentina och här ser man folk som jobbar på varje café och använder dessa som “mötesrum”. Detta beror väl dels på ekonomiska problem men också att det är ganska naturligt att ha affärsmöten ute..

    Skulle gärna dock se fler mobila kontorsplatser runt om i Sverige, mest för att det är kul att träffa andra entreprenörer på språng.

  7. Jonas Björkman says:

    Glömde ju det livsviktiga momail som tillför det sista verktyget för ett komplett mobilt liv 🙂

  8. John S says:

    När Moyume har kontor och saker och ting rullar på skulle jag faktiskt tycka det skulle vara coolt att upplåta en eller två platser till digitala nomader under en månad eller två. Tänk att faktiskt knyta 12 stycken smånära kontakter per år utan att behöva anstränga sig mer än att kolla att det inte är någon lodis som kommer stjäla kontoret vid första bästa tillfälle. Det kanske ger mycket mer än det kostar och man kanske en rejäl publicitet i medier pga det.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+