Fem alternativa sätt för entreprenörer att finansiera sitt företag

Det är ingen dans på rosor att starta och driva ett eget företag. Att det är behäftat med mycket och hårt arbete vet de flesta, även om inte alla är riktigt medvetna om just hur hårt det är. Speciellt under företagets första år är risken överhängande att man som ny företagare inte kommer att ha någon ledig tid alls, förutom i bästa fall under helgerna. Det är inte första gången vi skriver om det här på Disruptive.nu.

”När jag startade mitt första företag tror jag att jag jobbade två år i sträck utan någon längre ledighet än en helg.”

Men det handlar inte bara om hårt arbete utan även om pengar, vilket vi också nämnde:

”Min enda finansiering var ett CSN lån jag tog för att klara mig i några månader.”

Att finansiera sitt företag via CSN är det flera som gjort genom åren, men det är knappast en bra metod, utan det finns många andra alternativ som är bättre och här följer nu några av dem.

Lån & kredit

Att låna eller få checkkredit är ett enkelt och vanligt sätt att finansiera sitt nya företag på.

  • Kredit innebär att banken tillåter att ens konto hamnar på minus då och då – bara pengarna kommer in. För ett nystartat företag är kassaflödet ett problem, då man inte byggt upp någon buffert. Utan kredit måste man vänta tills man fått betalt för att kunna betala sina fakturor.
  • Banklån används i allmänhet till att köpa det material som man behöver för sin verksamhet, som datorer, maskiner och lokaler. Det hela fungerar ungefär som när man lånar pengar för att köpa hus eller bil. Nuförtiden finns det även bolag som Consector som lånar dig pengar, som hjälper dig optimera priset på lånen.
  • Leasing är en specialform av lån där man inte lånar för att köpa utrustningen, utan banken köper den och sedan leasar den till företaget.
  • Almilån är en statlig specialform av lån som fungerar som ett riskkapitalbolag men inte är vinstdrivande. Villkoren för Almilån är att det är enklare att få dem, men att de är dyrare än vanliga banklån. Det finns flera olika sorters Almilån där Microlån (maxgräns 250 000 kronor) och Tillväxtlån är nog är mest intressant för nya företag.

Riskkapitalbolag

Riskkapitalbolag investerar främst i bolag där riskerna är lite (eller mycket) högre, samtidigt som den potentiella tillväxten och vinsten är hög. Att ta in pengar från ett riskkapitalbolag innebär ofta att de kommer att intressera sig mer aktivt för ditt företag, hjälpa till med råd och kontakter och samtidigt också kräva inflytande.

Starta eget-bidrag

Arbetsförmedlingens Starta eget-bidrag är lite mer specifikt vad gäller kraven; bland annat ska man vara långtidsarbetslös utan utsikt att få arbete. Sedan ska man också givetvis vilja starta ett eget företag. Starta eget-bidraget riktar sig bland annat till långtidsarbetslösa ungdomar, personer med funktionsnedsättningar och de som deltar i Arbetsförmedlingens FAS-3.

Jordbruksverkets startstöd

Jordbruksverket erbjuder startstöd till den som vill starta ett jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag och som är under 40 år. Stödet är på totalt 250 000 kronor och behäftat med en rad olika villkor och krav.

Crowdfunding

Crowdfunding, som FundedByMe, Kickstarter och liknande kan också användas för att finansiera ett företag. Men då krävs en säljande idé som många är villiga att köpa eller investera i utan att ha sett det färdiga resultatet, och dessutom en förmåga att marknadsföra sig själv. För att en crowdfundingkampanj ska lyckas krävs att den når ut, inte bara att man har en bra idé.

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Speak Your Mind

*