Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Riskkapital 2008 – Ben Holmes från Index Ventures

benholmes.jpgBen Holmes är partner i Index Ventures, kanske en av Europas främsta och mest framgångsrika riskkapitalbolag. De är baserade i London och Geneve. Norden har varit en bra marknad för Index med många högkvalitativa bolag såsom MySQL, Skype, King , Trolltech, Stardoll etc.

Är vi i en bubbla? Aledningar till oro är: Crazy Ideas + Crazy Names = Crazy prices. Exempel är Mahalo, Dogster, Slide och Badoo.
Men lugnande faktorer är: En helt annan mognad, internetpenetrationen är högre och folk spenderar mer pengar på nätet. Annosnmarknaden har utvecklats enormt, annonsörer har mer kontroll, nätbaserade kampanjer kan följas upp och är mer effektiva vilket lett till den dramatiska tillväxten för Internetmarknadsföring.

Löneläget är högt men inte lika högt som 1999. Land-grab mentaliteten har avtagit.Utvecklingskostnaderna har minskat dramatiskt genom Open source, bättre verktyg och plattformar.

Ett övergripande tema i Index investeringar är Demokratisering och kommer att fortsätta vara det under de närmaste fem åren. Att öppna upp marknader och nätverk som tidigare varit stängda. Exvis väder, betting etc. Verktyg och tjänster erbjuds gratis eller väldigt billigt. Konsumenter blir producenter. Price takers blir price setters. Den största avkastningen kommer att komma från bolag som öppnar upp stängda marknader med en stor användarbas.

Mer kan göras med mindre kapital vilket kommer att ge stora vinster. Kostnaderna för marknadsföring och sälj är mycket lägre precis som utvecklingskostnaderna.

Den stora utmaningen är givetvis att identifiera rätt bolag. Det är väldigt svårt att förutse vilka projekt som kommer att lyckas. Det kan ta tid att bygga användarbas (exvis MySQL) och det kan ta ett tag att forma rätt affärsmodell. E-bay experimenterar fortfarande med hur dom skall monetarisera sina kunder.

Riskkapitalbranschen i USA har i jämförelse med Europa massor av stora framgångar. I Europa har endast en handfull riskkapitalfinansierade företag nått miljarddollarstorlek. Den europeiska VC-marknaden är mer omogen och inte lika utvecklad som i USA. USA investerar fem ggr mer riskkapital än i Europa per capita. Dock finns en högre kapitaleffektivitet i Europa.

Perspektiv på svenska startups: Sverige har en väldigt lugn, produktiv och opolitiskt arbetskultur. Gott kunnande inom både teknologi ocj affärer vilket leder till att det inte är en klyfta mellan teknik och affärstänk vilket kan vara ett problem i andra länder ibland. Det svenska skatteklimatet ger dåligt incitament för att lyckas som entreprenör men ändå finns det ett högt självförtroende och entusiasm hos svenska entreprenörer.

“Sverige är Europas Korea” säger Ben Holmes.Framtiden verkar komma snabbare här. Detta gör att innovationer oftare uppstår här. Viktigt att snabbt vinna utländska kunder, expandera utomlands och hitta utländska investorer.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. Rudolf says:

  Under Ben Holmes sejour fick också publiken besvara en fråga mha mobilen: Hur het är den svenska VC-marknaden? Alternativ och vad publiken trodde ser ni nedan:

  1. Sizzling 7%
  2. Hot 34%
  3.Normal 56%
  4.Cold 1%
  5. Ice cold 1%

  Ben själv trodde “sizzling!

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+