Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Några personliga reflektioner från dagens riskkapitalkonferens!

Idag var jag med Peter på Svenska Riskkapitalföreningens årliga konferens på Cirkus, Djurgården. Det var en väldigt välregisserad föreställning och mycket hög nivå på talare och genomförande. Mats Odell, finansmarknadsminister, Ben Holmes, partner i Index Venture och flera av de allra tyngsta inom svensk private equity var där och delgav åhörarna sina tankar, planer, spaningar och förutsägelser. Min spaning är att eftersom svenska riskkapitalbranschen är såpass utvecklad så är detta kanske en av Europas viktigaste konferenser inom riskkapital och private equity.

Det är också när man sitter där och lyssnar och pratar med deltagarna som man inser hur framgångsrikt Sverige är inom private equity. Om man sätter det i relation till hur litet Sverige så är vi kanske den mest framgångsrika nationen på jorden inom området private equity. Anledningen är flera. Vår finansmarknad är välutvecklad. Ett exempel som illustrerar detta är att den svenska valutan är den 8:de mest handlade valutan i världen. Sätt det i relation till att vi bara är 9 miljoner svenskar. Det finns en stark industriell tradition i Sverige och det finns mycket kompetenta industriella ledare att hitta här. Av de 500 största företagen i världen är ca 20 svenska och de är mycket framgångsrika på vad de gör. Detta skapar en bra grogrund för företagsaffärer och tillgång till kompetenta ledare. Tillgången till offentligt pensionskapital som jagar avkastning är också en bidragande faktor

Jag har tidigare kritiserat Svenska Riskkapitalföreningen för deras slutsatser angående mängden affärsänglar i Sverige. Diskuterade detta inlägget med en före detta anställd på Riskkapitalföreningen. Meningskiljaktigheterna kan såklart bottna i en definitionsfråga, dvs de definierar en affärsängel annorlunda än mig. Nu vill jag inte uttala mig om riskkapitalföreningens defintion men min ser ut som följer:

En affärsängel är en person som engagerar sig i nya ideer och hjälper till att göra dem till små företag genom att tillföra i pengar, kompetens, nätverk och energi. De investerar pengar och jagar dessa pengar genom sitt engagemang i företaget till dessa pengar har mångdubblat sig.

Så till min spaning: Det var inte många sådana jag träffade där! Av det drar jag slutsatsen att det finns väldigt få av dem i Sverige.

Övriga inlägg om dagens riskkapitalkonferans hittar ni här:

Lite riskkapitalhumor!

Kvinnligt företagande!

Ben Holmes, partner i Index venture!

Riskkapitalkonferans 2008!

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Maria Nilsson says:

  Tror att Riskkapitalföreningen nog skriver under på din definition om än med tillägget att affärsänglar inte bara investerar i nya idéer utan också i företag som kommit en liten bit på väg. Det som utmärker dessa “änglar” är som sagt att de förutom kapitalet tillför sin kunskap, sitt engagemang och sina nätverk till de nystartade bolagen. Hur många affärsänglar det finns i Sverige kan man som sagt diskutera men forskning och rimlighetsuppskattningar pekar mot 3000-5000. Att du inte hittade så många av dessa personer på Riskkapital 2008 är inte så konstigt. De lägger väl hellre sin tid och pengar på att bygga bolag tillsammans med entreprenörerna än att gå på konferens!
  Det enda som är säkert är att vi behöver identifiera och inspirera fler potentiella affärsänglar att börja investera. Då får vi fler framgångsrika tillväxtföretag i Svergie!

 2. Rudolf says:

  Maria:
  Anders reder ut begreppen till oss i denna posten, scrolla ned till kommentarer så ser du hans kommentar!

  http://disruptive.nu/2007/10/11/di-har-idag-en-bilaga-om-riskkapital/

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+