ag prenumerar på en del nyheter kring entreprenörskap. Oftast är medias bevakning av ämnet ganska infantil men ibland trillar det ned en guldkorn. För några dagar sedan fick jag en pressrelease från Newsdesk angående en avhandling vid Växjö Universitet under namnet “Gåvan i Gnosjö – Företagares relationer i ett industriellt distrikt. Avhandlingen handlar om den hjälpsamhetskultur som präglar Gnosjöandan. Jag har en svaghet för Gnosjöandan. Den inspirerar mig och jag tänker ofta på den.
Det torra namnet till trots har författaren, Glenn Sjöstrand gjort några spännande reflektioner:
– Det finns en utpräglad kultur av hjälpsamhet som uttrycks i termer av erbjudande av tjänster som kräver gentjänster och den är så stark att man kan tala om den som en separat informell så kallad gåvoekonomi som finns parallellt med den formella marknaden, slår Glenn Sjöstrand fast.
Denna hjälpsamhet sänker friktionen mellan marknadens aktörer så mycket att man kan konkurrera med låglöneländer. När man beskriver det så är det faktiskt ganska stort. Nu tror jag att den nivåerna av hjälpsamhet som finns i Gnosjö är svår att uppnå i övriga landet men tänk om vi bara kunde höja den en del. Det skulle få ganska stora effekter på vår tillväxt vår välfärd och storleken på allas plånbok. Hjälpsamhet är dessutom inte något som kräver stora investeringar, ingen utbildning, inga miljöskador. Alla kan göra det.
Ni företagare som läser detta. Imorgon kan ni öka tillväxten ännu mer än vad ert arbete ger, hjälp en medentreprenör. Låna ut en kontorsplats, tipsa om en kund, låna ut serverutrymme, bandbredd, kompetens. lokaler, bjussa på en fika eller det allra bästa, tycker jag. Starta en blogg och berätta om företagandet och de kunskaper som ni skaffat er.
Läs Disruptives tankar kring genorositet och entreprenörskap här.
Tänkte bara ge en humoristisk bild av hur avslappnad bild lokalborna kan ha av dessa “tjänster” och “gentjänster”. En av Gnosjös företagare var vid tillfälle ute för att jaga älg med, som man får anta, ett antal bekanta från trakten. Mannen i historiens mitt fick efter ett tag korn på en älgausling. Han lade an, skjöt men missade stort. Missen kommenterades kraftigt och högljutt av jaktkamraterna, varpå den illaskjutande mannen blixtsnabbt replikerar: “Hur jävla bra skjuter ni själva med en svarv då?”
Denna hjälpsamhetskultur känner jag igen, men den kräver sina nätverk. Man måste ju veta att det finns någon att hjälpa.
Man måste vara en social företagare. Rotary, Round Table, golfklubbarna, företagsfrukostarna och frikyrkorna, de är alla platser för nära och förtroliga nätverk varutan hjälpsamheten inte inte hade fungerat. Det är också där som den tillit skapas som sänker transaktionskostnaderna för företagsamheten och i förlängningen även bidrar till den unikt låga arbetslöshetsnivån och de unikt låga sjuktalen i Värnamo, Gnosjö, Gislaved och Vaggeryd.
Mackan:
Bra historia, kan du inte skriva några Forsheda historier till Disruptive?
Jag är också från i närheten av Gnosjö-trakterna och kan också vittna om detta. Jag är uppvuxen bland småföretagare och entreprenörer. Det är egentligen inte förrän jag kom ut i resten av världen som vuxen som jag förstod att det inte fungerade riktigt på samma sätt i resten av världen. Det är lite roligt, min upplevelse är alltså omvänd gentemot de som upptäcker Gnosjö-andan.
Forsheda är som östtyskland när det kommer till entreprenörskap. Åtminstånne var det så på åttiotalet. En stor arbetsplats, arbetskraftsinvandring, bostadsstifftelser och egnahemshus. Nu är det något bättre. Arbetslösheten på nittiotalet skapade en del nya företag. Men är det exempel på gnosjöanda Ni vill ha är Forsheda inte rätt plats att exemplifiera med. Jag kom dock som femårig Värnamo/Gnosjöbo till Forsheda så det var väl min enorma person som drog igång vattenhjulen i gamla Forsheda.
Vore trevligt att höra ngn utsocknes berätta om sina tankar kring denna (kanske utdöende) anda.
Jag är från Skillingaryd i Vaggeryds kommun från början. Lite roligt att det finns folk från däromkring här på Disruptive 🙂 Forsheda känner man mycket väl till, tror bestämt jag både dängt till – och fått spö, av just Forsheda i fotboll som ung. 🙂
Även jag kan vittna om hur det är att växa upp med Gnosjöandan pumpandes i blodet. Jag är född och uppvuxen i Värnamo i en småföretagarfamilj och sett många exempel på tjänster och gentjänster genom åren. Inte minst på senare år när min far utvecklat nya produkter. Hans kompisar “öppnar upp” sina fabriker och låter honom låna både material och maskiner i utvecklingsprocessen. Givetvis med vetskapen om att om denna produkt kommer i produktion kommer de ha första tjing på att vara leverantörer men faktum kvarstår att dessa produkter aldrig hade varit möjliga att utveckla om inte denna generösa attityd fanns. I Växjö där jag bor nu saknar jag Gnosjöandan, måste dock säga att den återfinns i viss utsträckning i Ljungby och i Alstermo. Men tänk om man kunde exportera den till övriga delar av landet.
I moderaterna sitter jag i en arbetsgrupp som skall ta fram nya förslag inför valet 2010 vad gäller entreprenörskap/affärsmannaskap och innovativa miljöer. Ska genast läsa avhandlingen för att få lite inspiration. Tack för tipset!
I Fotboll var jag något av en entreprnör i Forsheda. Lyckades prata mig till flera utagningar i 12-årslaget. De som sett mig hantera en boll fårstår att jag kan sälja! 😉
När min gammelmorfar startade sitt tråddrageri på 30-talet var det fem entreprenörer som delade på ån som gick från Lillesjön 600 meter ned till Hären. Det var mjölnare, tråddragare och ett sliperi. De delade på tyngre kapitalkostnader som lastbil, traktor och telefonabonemang. Det fanns ingen rejell möjlighet till jordbruk på grund av de topografiska förhålladerna och människor ville varken vara anställda eller flytta till USA. I denna miljö grodde emellertid en syndikalist-rörelse fram som utan större framgång drev sina destruktiva metoder i ca tio år. När dessa unga revolutionärer skaffade familjer fick de av lätt insedda skäl inga anställningar. Den enda utvägen var att starta eget. Det finns fler än en gnosjö-brat som är ovetande om sina socialistiska rötter! Mina mjölpåsar är dock rena, i just det avseendet!
Marcus
Människor gör det som funkar. Det fanns en viss poetisk rättvisa i det. ma skiter i det blå skåpet och får betala priset för det! Sådant borde det finnas mer av i vårt samhälle!
Marcus, grymt intressant det där du säger om tråddragerierna och syndikalismen – berätta gärna mer!
Min pappa jobbar ibland som guide ibland på Töllstorps industrimuseum som du säkert känner till, och ibland får man känslan av att historieskrivningen är annorlunda än den akademiska, man glömmer bort vissa politiska, sociala eller ekonomiska faktorer och lever på en viss mirakeltro och lokalpatriotism. Inget konstigt med det, de gör samma sak här i Estland, men ändå…
Rudolf, jag tror du är något på spåren där – många är de gånger som jag viljat kräkas över denna mirakulösa Gnosjö-anda, men att hjälpa till och vara generösa mot varandra, det är faktiskt något som de kan!
Kanske att det faktiskt lyfter dem så bra att det kompenserar för nackdelarna med att vara små samhällen på landsbygden… 😛
Min vision har länge varit att göra något för Gnosjö-trakten, något som Gnosjö-bor vill ha, vilket är lättare sagt än gjort. De har sina industri-utbildningar och kunskapsnätverk, men kanske är det dags att få Gnosjö att förstå blogosfären med, och för blogosfären att ta emot folket på bygden? Ger man dem bara uppmärksamhet kommer de nog förstå att de kan delta själva också vad det lider, och som sagt, ytterligare minska friktionen och åstadkomma storverk!
/CJ – som lånade sovplats av Rudolf när han behövde det i Stockholm
Tack för alla vackra ord om Gnosjö och dess anda!
Som äkta gnosjöbo och tillika far till Carl-Johan, är det intressant att ta del av Era synpunkter. Ett fungerande nätverk är positivt i de flesta sammanhang, men det finns en “baksida” av gnosjöandan som de flesta inte vill erkänna.Jag skall inte utveckla min åsikt här, den behåller jag för mig själv.man måste ju vara rädd om den publicitet och rykte som “andan” uppnått genom åren. Ta en titt på http://www.vattenhjul.se så får ni se lite mera om industrimuseét som jag jobbar ideellt på.
Gnosjöhölsningar till Er alla
gm Lennart
Lennart:
Det vore roligt att höra lite om baksidan, men baksidan är kanske att du inte kan utveckla den 😉
Du får gärna skriva mer om gnosjöandan här på Disruptive om du vill!
CJ: Jag förstår att det finns en baksida med stark social kontroll och att det kan vara svårt att vara avvikande!
Dock är det en gigantisk fördel att kunna jobba som de gör. Det sänker verkligen friktionen i ekonomin.
Jag tillhör inte de som tror att Gnösjoandan kommer ändras så mkt i det postindustrilla samhället. Entreprenörer gör det som funkar. Man kommer lära sig nya färdigheter och göra nya affärer. Visst de kan drabbas av bakslag också. men sådan är verkligheten för alla människor, inte specefikt för Gnosjöandan!
Rudolf: Så sant, och så umgås man för mycket med stadsbor och blåser på med sina åsikter men glömmer bort att människorna man har åsikter om också kan läsa… 🙂
Det handlar inte ens om kritik, utan att jag genom att ha bott i Göteborg och pluggat på Chalmers blivit “annorlunda”, och då är det svårare att utbyta erfarenheter. Menmen, säga vad man vill om Gnosjö, de har ett stort övertag jämfört med många andra regioner och då kan de nog greppa framtiden också!
Förresten så finns ju siten http://www.gnosjoregionen.se , den är snygg i alla fall, vet inte hur mycket matnyttigt den innehåller…
Carl-Johan, Jag vet inte så mycket jag heller vad gäller detaljerna kring syndikaliströrelsen. Jag vet dock att det var liknande förhållanden på andra platser i Småland där det fanns tidig företagsamhet. Ingvar Kamprad är ett bra exempel på en entreprenör som var politisk vilde innan han lyckades kanalisera sin energi på något konstruktivt. En sak är säker pch det är att kapitalisterna oftast är de sämsta förespråkarna för ett kapitalistisk system. Det fins många historiska exempel på det, Faktum är att hela den svenska modellen är ett resultat av det. Det finns säkert ingen relevant teori om detta, men jag påstår det ändå!
Angående baksidorna i Gmosjö, finns det flera. En är att lönerna är bra mycket lägre än i exempelvis Värnamo, som ligger under rikssnittet även de. Arbetsmiljön kan ibland vara som hämtat från femtitalet. Små företag kan leva utanför de normer som gäller för andra. Detta kan innebära att männsikors nekas de rättigheter de har men ibte vågar slåss för. Detta gäller naturligtvis för en mindre del av företagandet, men är högst befintlig.
CJ:
tack för tipsen om Gnosjöregionen. Sidan verkar rätt ny! Nåja jag skall skriva mer om gnosjöområdet! Kulturen fascinerar mig!
CR
Marcus: Kapitalsiterna är just upptagna med att vara kapitalister. precis som entreprenörer är entreprenörer. De hinner inte blogga. De som bloggar i sverige är tjejer som gillar mode och ett gäng bloggare som försöker hålla koll på politiken 😉
Rudolf!
Just nu har vi en friluftsteater i Gnosjö.(t.o.m 29/6) Kolla på http://teaterandan.gnosjo.2008.dinstudio.se/diary_4_4.html den handlar mycket om ämnet vi bloggar om, vad annars! Att jobbarna härnere hamnat i en slags livegenskap är ganska välkänt. Nätverket av företagare gjorde det omöjligt att byta jobb med ekonomiska fördelar. På 50-talet blev det ett väldigt hallåå om någon “tog” en jobbare från en annan företagare. Dessbättre är det bättr nuförtiden, men lönespärren är ett effektivt medel att stoppa rörligheten på arbetsmaknaden. För ett tiotal år sedan hölls ett seminarium i Gnosjö. Allt gick ut på att prisa gnosjöandan. En nästan religiös anda rådde under utfrågningen i panelen. Slutligen fick vi lyssnare ställa frågor. Gert,läkare i Gnosjö undrade hur det kom sig att den genomsnittlige arbetaren vid 58 års ålder var så utsliten att han sökte hjälp i sjukvården. Det blev knäpptyst bland den som strax innan prisat “andan” i mun på varandra. En representant från industriföreningen bröt tystnaden och berättade om 85-årige Johan som trots sin ålder fullgjorde sitt dagsverk på fabriken. En klen tröst till alla de som offrats på “andans” altare.
Ett valspråk som myntats inom gnosjöteatern: Dä ´ä rolitt å`arbeta!
Gnosjöhälsningar gm. Lennart
Christian, Naturligtvis kan inte företagare sitta och blogga hela dagarna när de skall göra pizza-skärare, skosnören och digitala portaler för gammla synthare, men de borde lära sig att inte tro att subventioner till den egna plånboken är bra i längden och att hinder för konkurenter till sist är hinder för dem själva. Detta är i längden självsanerande men det vore fan så mycket billigare om de fattade på en gång.
Lennart:
Tack för din Historia!
Kul att Gnosjö diskuteras så friskt i bloggvärlden, Ibland säger man att allt som skrivs även negativt är bra reklam. Jag upplever att det finns ett stort intresse av hur det går i Gnosjö, är det uppåt för företagagen här så finns det en positiv framtidstro på övriga småföretags Sverige.
Som bilden ser ut just nu är det en positiv inflyttning till Gnosjö 07 ökade med 60 innevånare, det ser ut att fortsätta under 08.
Företagen har märkt en viss avmattning men en mycket hög nivå på produktionen och omsättning så man ser inga stora problem.
När jag är ute och besöker företagen ser jag många entreprenörer som lyckats bra med omställningar utifrån dagens marknader. De har nischat sig rationalliserat effektiviserat, väldigt framgångsrikt och mycket high tec. Det är inte alls längre de monotana tråkiga arbetsplatserna längre utan fina spännande arbetsplatser med hög kompetans. Jag tror att dagens arbetare o entreprenörer stryker under på uttrycket idag också ” Dä ´ä rolitt å`arbeta!”
Dä´ä rolitt å àrbeta´ i alla fall som kommunalråd i Gnösjö
Tack för era spännande synpunkter på Gnosjö o andan, För den lever !!
Forsheda-Östtyskland
man kan säga att den geografiska gränsen för entreprenörskapet är ganska exakt?
Du är alltid välkommen att hälsa på nere i Småland Christian!
Kan säkert ordna lite företagsbesök åt dig om du vill också 🙂
Razmus: Jag vill intervjua Big Bengt 😉
Missa inte att man numera kan få tillgång till gratis WiFi i Gnosjö!