Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Vad ska du göra de närmaste 760 timmarna?

Det finns en Dansk riskkapitalist och entreprenör som heter Morten Lund. Han hade tidigare en blogg med undertiteln “It’s all about luck – and optimising the 650k hours in life”. Jag blev alltid en smula stressad när jag läste den meningen. Först det faktum att livet består av 650.000 timmar under förutsättning att man lever tills man är 70. Även om jag lever till jag blir 80 innebär det att jag bara har 350.000 timmar kvar eftersom jag redan fyllt 40. Jag tycker det låter som förtvivlat lite tid men lyckligtvis är siffran ändå abstrakt så jag blir inte stressad så länge av den ;-).

Men det är bara 19 veckor till julledigheten börjar. Om man räknar med fem dagars arbetsvecka (vilket torde vara minimum för entreprenörer, el hur?) innebär det att du har 95 arbetsdagar på dig att ta din verksamhet till nästa nivå. 95 arbetsdagar känns som ganska mycket men det blir bara 760 timmar. 760 timmar känns inte speciellt abstrakt. Tvärtom känns 760 timmar som väldigt överskådligt.

För sex veckor sedan skrev jag ett inlägg där jag uppmanade Disruptives läsare att definiera vilka mål man ville uppnå innan årets slut.

Mål är bra eftersom de tvingar dig att tänka igenom hur du ska nå dem. Nu när du vet att du bara har 760 timmar att uppnå dessa mål så handlar allt om att maximera utfallet av din arbetsinsats.

Jag själv har ingen speciell struktur på mina arbetsdagar men jag har föresatt mig att införa lite mer struktur denna höst för att kunna prestera mer. Jag vill jobba mer effektivt helt enkelt. Så här kommer jag att gå tillväga:

1. Inför varje vecka kommer jag att ha några kortsiktiga mål. Dessa mål ska hjälpa mig att nå mitt slutliga mål för året.

2. Varje morgon efter frukost ska jag ägna 10 min åt att skriva ned dagens aktiviteter. Vissa gör gärna detta kvällen innan men för mig funkar det bäst på morgonen.

3. Istället för att sprida ut eventuella möten över veckan kommer jag att koncentrera mötena till en eller två dagar.

4. Jag kommer att i den mån det är möjligt bara sköta mejlen i början och slutet av arbetsdagen.

5. Jag kommer att i högre grad dela upp min tid mellan utveckling, kommunikation, strategi och försäljning istället för att som idag hoppa mellan dessa lite som det faller sig.

Vad ska du göra de närmaste 760 arbetstimmarna för att maximera utfallet av din arbetsinsats? För mig har nedräkningen börjat.

About

Peter Sandberg är en serieentreprenör som bland annat grundade Funplanet som var en av Sveriges ledande webbsajter under slutet av 90-talet. Peters senaste projekt är Megalessons.com

Comments

 1. Rudolf says:

  Helt rätt Peter. Varje dag efter frullen lutar jag mig tillbaka och planerar min dag. Skriver en att göra lista utifrån de mål jag måste uppnå.

  Sedan sliter jag med den listan hela dagen. Jag håller tex fortfarande på med min lista 😉

 2. Andreas says:

  Oj, så konkret allt känns när man sätter siffror på det! Gillar verkligen både det här inlägget och det föregående.

  Ett stort tack ska ni ha för en trevlig blogg med väldigt bra innehåll!

 3. Pär says:

  Ja, det är säkert jättebra att planera på ett bättre sätt och få en bra struktur på saker och ting. Men när jag läser nedräkning så ser jag en situation framför mig när man hela tiden räknar tid. Och när jag räknar tid så har jag huvudet någon annanstans än i det jag gör just nu. Dvs att släppa allt utom det som händer nu. Och är jag inte fullständigt närvarande så gör jag ett sämre jobb och kan knappast njuta av det heller. Jaga tid att fylla ut slipper jag gärna, planeringstipsen kan ju vara bra dock.

 4. Bra inlägg, inspirerande, helt rätt! Jag har också styrt upp mig nu, inspirerad efter att ha läst om boken 4-hour work week i sommar som ju innehåller en hel del bra tips krig målfoksuering och effektivisering av mail och telefon etc. Samt sedan tidigare Weekly review enligt GTD.

 5. Linus Kendall says:

  Verkligen bra inlägg, detta sätt att tänka önskar jag att fler antog!

  Jag arbetar på samma sätt – enda skillnaden är att jag försöker hålla mina mål till 3 månader. Jag har sett att 3 månader är ungefär vad jag verkar kunna hantera i taget – dels för att känna att jag direkt påverkar riktningen och dels . Jag kommer just från ett år av att ha jobbat som ledare för ett antal olika team där jag hade rätt mycket frihet att experimentera, och i de teamen var det samma sak – 3 månader fungerade, men 6 månader gjorde att det blev för stort avstånd mellan veckomålen och de längre målen.

  Har använt Backpack från 37signals ett tag som verktyg för att hålla reda på mina aktiviteter och följa upp, fungerar utmärkt.

 6. PalMik says:

  Framgick inte att bloggen fortsätter på http://lundxy.com/

 7. PalMik says:

  haha, okay han hade visst slängt in en megabanner på gamla bloggen :). Glöm ovan

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+