Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Big Bengt!

Big BengtSom en del säkert lagt märke till har jag en fascination inför Småland och det entreprenörskapet som finns i Gnosjötrakten. Det är en av kanske tre, fyra ställen i Sverige där man kan se vilken effekt entreprenörskapet har på samhället, ekonomin och människorna. Bla så förekommer Gnösjö med omnejd aldrig i rapporter där man har problem med integration av nya svenskar. Arbetslösheten existerar inte och ekonomin tuffar på trots att sämre tider redan är här. Det finns problem också såklart, bla så är genomsnittslönen lite lägre  men min fascination har god grund att stå på. Idag skall jag skriva lite om Big Bengt. För er som inte vet vem det är så startade han bla High Chaparal. Big Bengt är en mycket omskriven entreprenör. Det finns lika många åsikter om honom som det finns smålänningar.

Jag har fått denna Historia berättad för mig var Lennart Sveningsson, pappa till CJ Sveningsson. Enjoy!

En liten historia om Big Bengt.
För många år sedan var Big Bengt i Stockholm. Han träffade en god vän där. De slog vad om vem som kunde tjäna snabbast pengar. Fem kronor var det enda de hade på fickan. Bengt köpte en stor påse blomjord (vad kompisen köpte vet jag inte). Tog hissen till översta våningen i ett höghus och ringde på hos fru Johansson. Han erbjöd sig att byta jorden i hennes pelargonier och andra blommor för ett lågt pris. Tacksamt för fru Johansson att få detta gjort av en trevlig ung man. Bengt erbjöd sig efteråt att ta hand om den begagnade jorden, vilket tacksamt accepterades av fru Johansson. Sagt och gjort, den gamla jorden åkte ner i den tomma påsen han hade haft den nya jorden i när han kom. Fint jobbat!Fru Johansson betalade och tackade för vänligheten, och blommorna stortrivdes i den nya myllan.

Ut i trapphuset igen och ringde på hos fru Karlsson, som överväldigad accepterade hans erbjudande om att ge blommorna ett nytt liv. Att hon fick fru Johanssons begagnade jord talade den klurige smålänningen inte om. Att ta hand om den gamla jorden tyckte fru Karlsson var en extra fin service.Det blev många byten av blomjord denna eftermiddag, samtidigt som pengarna strömmade in i Bengts ficka. Gissa vem som vann vadet? Jo, Big Bengt.

Vi ett tillfälle när jag besökte High Chapparall med kunder frågade jag Bengt om det var en skröna eller om det verkligen hänt med blomjordsbytet i Stockholm. Svaret från honom kom på genuin småländska: Jo, det är sant och har hänt, “men dá har nog lagt tè lite” (de har nog lagt till lite). Underförstått att de som vidareberättat har friserat storyn efter eget gottfinnande. Sanningshalten i denna berättelse får var och en avgöra, men jag som träffat Big Bengt tar det med en stor nypa salt. Frågar man honom något får man alltid det svar man vill ha, Sanningen får komma i ett senare skede, ibland, kanske. Viktigast för honom är att frågaren blir nöjd, för då kan man göra affärer.

Jag älskar denna historien. Man kan såklart debattera moralen i att inte erbjuda ny blomjord men jag tror inte det är i det ljuset vi skall se denna historien. Det är några andra vinklingar man skall se:

 1. Att bara sätta igång. Att kunna skapa värden trots att man knappt har några stålar. Vem kan det idag? Vem gör det? Ibland känns det bara som dialogerna och debatten handlar om att man skall ha, man skall ha riskkapital eller bostadsbidrag eller whatever. Jag tror på gamla sanningar, vill du ha något måste du förtjäna det.
 2. Viljan att göra affärer som Lennart beskriver är en egenskap som är extremt ovanlig. Alltså den finns inte ens hos mig. Jag tror alla läsare och jag och Peter(möjligvis inte Peters bror) skulle vara betjänta av att tänka mer affärer, hela tiden, mot alla. Denna vilja ser jag som en spegling av något helt annat nämligen. Att göra affärer är att vara människa. Vad jag menar är, hur många transaktioner gör inte du varje dag, hela tiden. Får de dig att må dåligt, tvärtom. Tänk om du kunde göra fler transaktioner, tänk om du kunde köpa lika mycket som du säljer. Hur mycket bättre skulle du inte må då? Hur mycket bättre skulle du inte få andra att må? Antagligen skulle världen bli en bättre plats att leva på.

Så, nu måste ni stoppa in en 25 öring till för att få ytterligare en historia 😉

Mer om Big Bengt

Wikipedia om Big Bengt (Här finns det fler historier)

Här finner ni några av Peters och mina tankar kring entreprenörskap.

Nedan finner ni en artikel från Värnamo Nyheter som CJ fixat till åt mig.

Big Bengt, värnamo nyheter

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Håller med, jag ska definitivt försöka börja tänka affärer mer!

  Angående vad som uppmärksammas… så nämns ju en del om t.ex. Smålands fattiga ingenjörer 🙂

 2. Jimmy says:

  Håller helt med dig Rudolf. Vill man ha något måste man förtjäna det. Det kan i vissa lägen vara svårt att acceptera, speciellt när man befinner sig i situationer som grinar än i ansiktet, men det är nog lika bra att göra det. Vi behöver onekligen mer av Big Bengt’s enkla syn på affärsmannaskap.

 3. Joachim Sandolf Oxå Lennarts pajk says:

  Denna historia har jag hört flera gånger. Hoppas att du fått höra den om när Big Bengt sålde sardiner (tror jag det var) i burk med utgånget datum.
  -Jasså, skulle du äta dem, jag trodde du skulle sälja dem.
  Som gammal lokalreporter har pappa träffat på BB några gånger.
  När jag praktiserade på tekniska kontoret fick min handledare göra en “utryckning” till HC. Finns hur mycket som helst om BB. Kul kille.

 4. Rudolf says:

  Joachim

  Det var min nästa historia 🙂 vilket tur det finns fler!

 5. Men Joachim, brorsan, här kommer du och kommenterar hos sökmotorkungen utan att lämna URL till din egen… motorkung-sida? 🙂 http://www.rydaholm.com/tr/

  Rudolf, som vi ser praktiskt, du blev nu kanske blåst på 25 öre, men eftersom du är på alerten hittar du ju 25 nya att tjäna strax 🙂 . Jag tror fortfarande inte på de som tycker att jag borde vara hemlighetsfullare med mina idéer – de som jag på är jag först med, de jag inte jobbar på hinner jag ändå inte med, lika bra om någon plockar upp dem.

 6. Rudolf says:

  CJ

  Då får vi hoppas att fler skriver ihop historier om Big Bengt här 😉

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+