Vi är 9 miljoner svenskar. Vi lever i ett stort land där det pågår massor med händelser. Jag som människa är omedveten de flesta av dem. Processer, möten, diskussioner, hyckleri, respektlöshet, bråd död, hårt arbete och livsgärningar. Jag som enskild myra i stacken ser ganska lite av detta. Bara det som pågår hos min närmaste. Internet ändrar detta. Även om jag kanske skriver om entreprenörskap och kommunikation online så är ju mina blogposter en spegling av mina tankar och ibland mina handlingar. Mitt medvetande. När jag bloggar sätter jag URL:ar på mina tankar och de blir indexerbara och refererbara. Händelsen, tanken, budskapet eller vad det nu handlar om hamnar där, i internets arkiv. Är det dessutom en händelse, tanke eller budskap som andra intresserar sig för och pratar med/om. Då är det dessutom hyfsat lätt att hitta. Googles algoritm mäter vad vi tycker är viktigt tillsammans. På så sätt blir många fler av dessa händelser upplyfta och letar jag en gnutta här hemma i min soffa, kan jag ta del av dem i mycket större utsträckning än vad jag någonsin kunna tidigare.
Man kan kalla detta ett crowdsourcat medvetande(minne), gemensamt bestämmer man vad som skall finnas i närminnet och vad som skall arkiveras och hur djupt det skall arkiveras. Ja ni hör hur det låter. Hur förklarar jag detta för min mamma? Men låt mig visa några exempel så förstår ni kanske detta med vårt gemensamma medvetande lättare.
Peter och jag var på en konferans för mer än ett år sedan. En mobilkonferans anordnad av Telia och IDG om jag inte missminner mig. På denna konferans var även BWO:s och Alexander Bard som fäller uttalandet ” det skivbolag som stänger Pirate Bay, de signar jag med. Peter bloggade om detta spontant. Ingen tänkte mer på det. Men sakta men säkert börjar människor referera till den blogposten som definition för Alexander Bards attityd till rättigheter och hur man skall hantera dem. Ett tydligt exempel hände för inte alls länge sedan, Göran Widhamn på Fridholm.net bloggar om BWO:s hyckleri kring upphovsrätt och där nämns Peters bloggpost som referens på Alexander Bards inställning kring upphovsrätt. Vårt kollektiva medvetande fungerar. I skrivandet stund träffar Disruptives blogpost om Alexander Bard på ca 15 plats om man googlar “Alexander Bard” Tillsammans har vi bestämt att det är en viktig bit av information gällande Alexander Bard.
Ett annat exempel är Gerhard Larsson. Antagligen en obekant person för de flesta som läser min blogg. De lite äldre kommer kanske ihåg honom som som en av personerna bakom mellanölsförbudet. En milt sagt dåligt beslut om man gillar öl som jag gör. Nåja, han gjorde antagligen något som han trodde på och givet det kunde man låta detta glida ned i historiens skräphög. Men Gerhard ville annorlunda. Under våren avslutade han sitt arbete som Landshövding. Han passade även på att flytta till Frankrike och skickade räkningen för flytten av sin vinsamling på 90000 SEK till skattebetalarna. Som Fredrik säger, vissa är mer jämlika än andra. I skrivandet stund träffar Fredrik med sin blogpost om Gerhard Larsson där han berättar om vinflytten för 90000 SEK, på 13 plats i Google när man googlar “Gerhard Larsson”. Vårt kollektiva medvetande dokumenterar hans hyckleri och elitism.
Ovanstående exempel har en tråkig negativ klang och det finns positiva exempel också. För ca en månad sedan skrev jag en blogpost om varför jag älskar nätet och vad jag tror det betyder för mänskligheten. Denna blogpost eller kanske dokument slog an en sträng hos människor. Som om jag satte ord på hur de kände och därmed blev det ett viktigt dokument eller tanke att referera till, något som många gjorde också Ni kan se det på att antalet kommenterar närmar sig tresiffirgt. Denna blogpost fortsätter att leva. Enligt Nikke och Opassande diskuterades den i ett radioprogram i veckan. Genom att andra tyckte denna blogpost var ett viktigt dokument, har även en journlist kunnat hitta den
Vad är det som gör detta medvetande? Centrum av detta medvetande är länken. Precis som synapser kopplar ihop våra hjärnceller kopplar länken ihop nätet till ett gemensamt minne och medvetande, som vi bygger tillsammans. Man kan såklart som i SEO-fall använda detta till marknadsföring men det är inte det som är det viktiga utan att vi tillsammans bygger detta genom att länka till varandra och det som vi finner intressant/värt att belysa/diskutera/komma ihåg eller av vilken anledning ni nu länkar. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att man måste länka ut. För det som händer om en stor del av vårt samhälle inte länkar ut är att den delen av vårt samhälle inte får fram vad de tycker är viktigt därmed blir samhället enformigare och vårt gemensamma medvetande blir faktikst mindre bra.
Att länka ut är att göra sin röst hörd!
Som jag skrev tidigare är det viktigt för mig att vara en del av mitt samhälle och länka ut och idag är det Magnus tur att få en länk
Förklarad bildsymbolik: Ekorren(Google) som precis har hittat en kakan(en länk) och springer nu snabbt till sitt vinterförråd(Arkivet, indexet) och känner sig därefter väldigt nöjd med sig själv!
En skojig grej med de där citatet av Bard är att jag var där och hörde honom säga det. Men hittade hit för att jag ju ville ha en källa utöver mitt eget minne.
*ler*
En rätt cool händelse alltså. Vi hade digitaliserat ditt minne 😉
Jag tror att du har gjort det igen. Det som du skriver om. Det här kan bli ett till av de där inläggen som lever kvar. Bra skrivet!
Det är rätt intressant att vi befinner oss precis i början av den här utvecklingen, där människor kommer länkas samman i allt större utsträckning. Jag tror att man inte bara kommer föra en gemensam diskurs tillsammans via länkar, utan även börja länka samman sina kompetenser och drivkrafter för att lösa problem och förverkliga lösningarna tillsammans.
Lästips för visionärer: Global Brain av Howard Bloom
Björn:
Ja, man kommer göra det och länken kommer vara symtomet på det!
För ett tag sedan skrev jag en blurb om vårt kollektiva minne, medvetande och samvete. Slog mig idag över lunchen att den borde ju knytas ihop med din post. Ju, så, vassego: http://jardenberg.se/2009/03/23/mitt-kollektiva-samvete/