Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Skillnaden mellan en Företagare och en Entreprenör

Vad är skillnaden mellan en Företagare och en Entreprenör? Denna enkla fråga är inte helt lätt att besvara då just begreppet Entreprenör är det många som vill kalla sig och äga så många slänger sig gärna med begreppet entreprenör. Jag tror såhär:

För mig är definitionen av Företagare denna:

“En Person med F-skatt”

Man har valt en viss typ av relation med sina uppdragsgivare, en relation där kollektivavtal inte finns och genom F-skatten reglerar staten sin inkomst

För mig är definitionen av Entreprenör denna:

” En entreprenör är någon som har modet att göra det man älskar”

Med risk för att låta fluffig men anledningen till det är att det är ofta en svår resa att komma på vad man älskar. Ganska många människor tragglar sig genom hela sitt liv, utan att våga ta reda på vad man älskar passionerat. För det är nämligen så att börja ta reda på vad du verkligen gillar och vad du känner en djup passion inför så måste du acceptera tanken att du kanske måste leta hela ditt liv efter det och kanske aldrig finna det. Just denna tanke, denna ovisshet tror jag gör att många aldrig påbörjar resan.

Sedan när du väl hittat något som fyller ditt liv med mening, ja då måste man räkna ut hur man försörjer sig på det. Ja ni ser entreprenörskapet här.

Såhär tycker mina Medtwittrare om skillnaden mellan en Entreprenör och en Företagare

Jag slängde spontant ut frågan på Twitter när jag fick den och fick ett stort gensvar. Nedan ser ni vad mina medtwittrar tyckte om frågeställningen.

“En entreprenör behöver inte driva företag, en företagare gör per definition det. En entreprenör tar en idé och genomför.”

Mats Lundberg

Företagaren driver bolag över längre tid. Vi entreprenörer startar och bygger upp nya bolag:)

Kim Lehult

En entreprenör utvecklar en marknad mot antingen jämvikt eller ojämvikt. En företagare gör varken eller.

Jonas Grenfeldt

Jag skulle säga att en entreprenör är nyskapande medan en företagare tar ett koncept och jobbar vidare på det. Kort sagt.

Ivan Zivkovic

I mitt huvud startar/utvecklar en entreprenör företag, medan företagare förvaltar.

Markus Petterson

En företagare driver ett företag, medan en entreprenör drivs av att vara företagsam.

Robert Birming

En entrepenör vill få sina företag att fungera självgående så att man kan börjat på nya saker och nya projekt. . 🙂

Rebecka Lindhe

En entreprenör behöver inte nödvändigtvis vara företagare. Kan se möjligheter och utveckla dem på alla håll.

Albert Svensson

Andra Artiklar

Skillnaden mellan en Entreprenör och en Enskild företagare

Vad krävs för att bli Entreprenör

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Erik Starck says:

  Boken “The e-myth” (entreprenörsmyten) tar upp detta och skiljer på “teknikern” och “entreprenören”.

  Båda kan vara egenföretagare men den förstnämnda bygger produkter, entreprenören bygger verksamheter. D.v.s. enligt den boken är entreprenören någon som utövar själva konsten att bygga företag som skalar upp och klarar sig själv.

  Teknikern driver också företag men det företaget kommer alltid att vara tätt knutet till teknikern som person.

 2. Rudolf says:

  Erik:Intressant förklaring!

 3. Håller med om att det är en stor skillnad mellan företagare och entreprenör – att vara egen företagare är att vilja anställningsform som du skriver ovan.

  Att vara entreprenör för mig handlar absolut om passion, och om att vilja skapa något som är större än en själv. Dvs det handlar inte så mycket om vilket skrå jag har/är i, eller vad “mitt jobb” på företaget är, utan vad företaget åstadkommer.

  Med det i grund ser du snabbt att det behöver stå på egna ben, och växa utöver ens egen kunskap och förmåga vid en viss punkt, och det handlar mer om att känna tillfredställelse över vad företaget gör än vad jag personligen gör varje dag. Jag tror också detta är grunden för ett sunt ledarskap som entreprenör.

  Den stora utmaningen och det svår tycker jag är ju att hitta alla de där andra som man kan dela detta med i företaget man bygger!

 4. Detta är en mycket spännande fråga med många svar. Jag tror i grunden som ovan att en entreprenör generellt är mer nyskapande och en företagare är mer förvaltande.

  Men det är nog inte riktigt så enkelt. Tror tex att massor av entreprenörer drivs av att tjäna pengar, att man inte alls har passion för det man gör. Likaså finns det massor av företagare som älskar det de gör.

  Sedan tror jag att samma person kan vara både och, beroende på olika stadier i livet. (både företagets och sitt eget) Huvudsaken är ju att man trivs med det man gör. Livet handlar ju ändå om att ha kul.

 5. Rudolf says:

  Nicolai: Man kan summera det i en enda mening det du säger “making change, making millions”

 6. Rudolf says:

  Stefan: Jag tror absolut at det finns entreprenör som har drivkraften pengar, eller i alla fall det pengar kan köpa, tex respekt. Men du får tänka på att det faktikst är väldigt få företagare i Sverige som verkligen tjänar mkt pengar, De flest tjänar bra men om de var tjänstemän på Sandviken skulle de tjäna lika mkt, ha mindre risk och jobba mindre.

  Så jag tror det är minoritet

 7. Macke says:

  Lite begreppsförvirring i diskussionen. 🙂 I flera definitioner känns det som att vi pratar intraprenörer – dvs anställda som arbetar med att förändra och förnya företag inifrån.

 8. Jonas says:

  Som studerande på programmet Entreprenöriellt Företagande i snart två år har jag fått se den här frågan stötas, nötas och blötas en hel del. Ser man till vetenskapsteori säger den ena huvudteorin att entreprenörer utvecklar marknader genom att rubba jämvikten på den, den andra säger att entreprenörer utnyttjar ojämvikter som finns på marknader och därigenom omedvetet söker föra dem mot jämvikt.

  Det är den vetenskapliga och kanske lite tråkiga definitionen av det. Personligen kan jag väl tycka att entreprenörer är den som förverkligar idén, bygger upp någonting från ingenting och bedriver “skapande förstörelse”. Företagaren är den som har ett företag.

 9. Rudolf says:

  Macke:

  Menar du att man bör addera ngt kring risk i begreppen? Intraprenör tar sällan ngn risk

 10. Rudolf says:

  Jonas:
  Tack för den vetenskapliga definitionen av Entreprenör och Företagare!

 11. Marcus Zacco says:

  Företagare och entreprenörer är enligt mig två helt skilda varelser – och skillnaden består i hur de tänker, medvetet eller omedvetet. Och vad de uppnår blir därigenom två helt skilda saker.

  Företagare tänker: Vad kan jag göra själv?
  Entreprenören tänker: Vad måste jag göra själv?

  Konsekvensen blir att företagaren alltid är en integrerad del av affärssystemet och blir oundvikligen en flaskhals för produktiviteten pga att deras tid och energi är begränsad.

  Entreprenören tänker systematiskt. Hur delegerar jag alla uppgifter. För entreprenören inser att det är det enda sättet för företaget att växa och bli större än entreprenören själv.

  Tyvärr dock, fastnar många företagare i företagarfällan trots att de har entreprenörsdrömmar. De har helt enkelt bara köpt sig ett jobb.

 12. Rudolf says:

  Marcus: Bra definition!

 13. Magnus says:

  Jag får känslan att alla som uttalat sig ser sig som entreprenörer och att det för alla inblandade är viktigt att särskilja sig från elektriker, bagare och städare. Ofta pratas det om egenskaper som entreprenörer har och jag har noterat att det alltid är positiva egenskaper som nämns, ett exempel från Wikipedia:

  Vanliga drag hos entreprenörer är nyfikenhet, kreativitet, en positiv syn på arbete, självständighet, envishet, hängivenhet, optimism och visionärt tänkande.

  Det handlar förstås om att bygga en myt, att applicera bilden man har av Steve Jobs eller herrarna Page och Brin på sig själv. Det handlar om att skjuta in sig själv i facket bland sina idoler.

  Jag tycker att skillnaden mellan företagare och entreprenör är oviktig om ens existerande, alla företag kräver entreprenörskap. Är det någon som på fullaste allvar tror att pizzerian går bra av sig självt? Är det någon som tror att en elektriker inte måste förbättra sina processer?

 14. Rudolf says:

  Magnus:

  Visst, vi kan kan anklagas för att vara ngt narcisistiska och bara hänge oss åt självmarknadsföring men samtigt tycker jag det är en intressant diskussion. Anledningen till det är att när vi diskuterar det så kan man ändra bild av sig själv och sitt egna beteende. Man kan bli lite mer som herrarna Page och Brin genom att inse vissa saker i diskussionen.

  Lite som att diskutera vissa metoder inom SEO, när man pratar om dem, får man fler insikter och kan göra dem bättre!

  Och vad det beträffar hantverkare tror jag ganska få förbättrar sina processer, vem har inte erfarenhet av hantverkare som är dåliga 😉

 15. Magnus says:

  Att maximera sin vinst kan ju vara ett mål i sig och då är det kanske inte viktigast att man levererar välsnickrade köksskåp utan att man tar betalt ordentligt 🙂

  Jag ska inte sticka under stolen med att jag ser mig själv som entreprenör men jag ser mig faktiskt lika mycket som företagare. Distinktionen är för mig oviktig: Ni menar att en företagare som bygger ett bra företag är en entreprenör. Jag menar att vi lika gärna kan säga att han är en bra företagare.

  En entreprenör som inte lyckas utveckla sitt företag, som inte förändrar marknaden nämnvärt eller som helt enkelt inte klarar av att bygga ut sig själv ur processen – blir han en företagare då?

 16. Christian says:

  “En entreprenör som inte lyckas utveckla sitt företag, som inte förändrar marknaden nämnvärt eller som helt enkelt inte klarar av att bygga ut sig själv ur processen – blir han en företagare då?”

  Inte förrän han ger upp 😉

 17. Macke says:

  Ang intraprenör: Man tar ju en risk i att man ofta sticker ut näsan, så där skiljer det sig egentligen inte så mycket.

  Däremot menar jag att det finns en väldigt stark koppling mellan entreprenör och företagare. Att även säga att entreprenörer bara startar saker är felvisande, då pratar vi om serieentreprenörer – något som är en väldigt ovanligt i Sverige. Vi pratar på sin höjd om promillen av alla företag som bildas i landet.

  Magnus har otroligt bra poänger i det han säger. För att vara frank, det är ganska sexigt att kalla sig entreprenör. Många vill vara det, men få lyckas verkligen göra sin idé affärsmässig och bli företagare. För de personer som misslyckas så känns det rätt bra att fortsätta kalla sig entreprenör och prata nedsättande om “företagare”.

  Om vi verkligen ska hårddra det så betyder företagare: en person som driver företag. Så alla lyckade entreprenörer ÄR företagare. Men om man tänker skillnaden i sinnet hos en entreprenör och en normal företagare, så tror jag det är benägenheten att vilja utveckla och förnya. Men att kalla den icke-entreprenöriella typen av företagare flaskhals? Aldrig i livet. Alla idésprutor som har nån typ av erfarenhet vet att vi behöver förvaltande och mer försiktiga personer runt oss också för att verkligen skapa långsiktig framgång.

 18. MinFramgång.se says:

  Alla har vi olika definitioner av vad en entreprenör är, för de kommer från alla möjliga bakgrunder och gör på sitt eget sätt. Vissa entreprenörer är extremt tävlingsinriktade samt envisa och har en hårdhudad attityd, endel är extremt hårt arbetande, några tar (vad som ses av andra) väldigt stora risker, vissa betraktas som naiva, vissa är kreativa genier och visionärer som Steve Jobs, vissa har MBA/PhDs medan andra inte ens går klart skolan, endel entreprenörer startar när dem är 14 år och andra när dem är 40 osv.

  Vi på Minframgång.se anser att det finns två sortens entreprenörer 1. De som bygger upp bolag som inte kan tänka sig att göra något annat för att det är deras passion. 2. De som vars ambition är att skapa så mycket värde som möjligt i ett bolag för att sedan kunna göra det en exit och ta ut en lönsam vinst som går till att starta upp nästa bolag.

  Sedan finns det ju sociala entreprenörer och så vidare, men vi tror på denna naturliga uppdelning som regel i de flesta fallen.

  Skillnaden mellan en entreprenör och en företagare är väl egentligen så simpel som att en företagare skapar sitt eget jobb, t.ex. en spáfirma och kan leva på det och har inte några planer på att expandera eller lämna detta företag. Och sedan då entreprenörer som beskrivet ovan. Slutsatsen är i alla fall att skillnaden är markant och att man bör skilja på dessa två.

  Följ http://www.minframgang.se för inspiration och motivation som vi tillhandahåller varje vecka för dig som vill bli framgångsrik inom entreprenörskap. Där finns även ett inlägg om skillnaden mellan en entreprenör och företagare.

 19. Patricia L Mellin says:

  En företagare måste inte vara en entreprenör. Många väljer att vara företagare för att driva affärer. Det krävs en hel del av en företagare och det är inte alltid man lyckas med att få den framgång man vill ha i sitt företagande. Men är man en entreprenör har man alltid nya idéer som man brinner för och som man driver med passion. En entreprenör har en åga inom sig som inte släcks trots motstånd.

 20. Intressant fråga och massor med bra svar!

  Företagare har oftast AB och använder andra människors arbete för att skapa affärer och drivs huvudsakligen av ett ekonomiskt vinstintresse.

  Entreprenörer startar oftare med en Enskild Firma och bryr sig mindre om affärerna än om friheten att få skapa någonting nytt utifrån sitt intresse och passion.

  Men i båda fallen så behövs det ett samarbete och där tror jag den stora skillnaden ligger. Entreprenörer tror jag generellt har lite svårare att kompromissa eftersom det innebär att de gör det med sig själva och inte utifrån ett yttre behov. Här finns säkert stora skillnader också där en erfaren entreprenör är mycket mer flexibel och kan se många nya möjligheter medan en mer traditionell företagare vill bevara tryggheten.

  Entreprenörer är mer av kreativa fritänkare som kan provocera företagare eftersom deras idéer och tankar utgår ifrån ett inre behov de vill fylla. Medan företagaren styrs mer av ett yttre där t ex status och symboler på framgång är viktigare än innehållet i affärerna.

 21. bissniss.se says:

  Intressant. Håller med om att uttrycket entreprenör verkligen är hajpat.
  Ett annat försök att reda ut begreppen:

  http://www.bissniss.se/vem-kan-raknas-som-entreprenor/

 22. www.ufsweden.se says:

  Ja, vad är skillnaden mellan chefer och ledare?
  Kul diskussion för övrigt!

 23. Bonneville says:

  Vilket engagemang och intresse det gav med skillnaden mellan entreprenör och näringsidkare. Intressant att läsa alla individers egen tro och tolkning av just skillnaden. Jag själv fick en gång lära mig och höra, då jag läste företagsekonomi. Att vara näringsidkare är ett sätt att skapa sig ett arbete och på ett avancerat sätt administrera pengar. Gör man dessutom läxan rätt så kan man njuta av skatterna och dess utdelning. Jag har aldrig riktigt lärt mig vad en entreprenör är men däremot har man läst en del och försökt tolka vad exakt ordet står för. Den tydliga tolkningen som media och journalister oftast ger är just det många skriver här. Som entreprenör är man en person som skapar sig en sysselsättning eller ett sätt att få en livstil som just näringsidkare med det man vill göra. Antingen grundar man ett företag, en produkt eller båda delarna och ser till att det växer från ett frö till en bördig skörd av frukter.

 24. Jag hänvisar till svaret på en relaterad fråga — “vad är ett uppstartsföretag (start-up)” — som ställs och besvaras på ett klokt sätt av Steve Blank.

  Uppstartsföretag kan betyda flera saker och ofta menar man nystartade eller små företag. Men ett uppstartsföretag med ambition att bli ett småföretag är väsenskilt från ett (skalbart) uppstartsföretag med ambition att bli ett stort företag.

  För en tydligare illustration, se OH 2 och 3: http://www.slideshare.net/khberglund/henrik-berglund-customer-development-for-startups

  samt:
  http://steveblank.com/2010/01/14/a-startup-is-not-a-smaller-version-of-a-large-company/

  /Henrik

 25. Camilo says:

  Marcus: Klockren beskrivning. I sann anda av Kiyosaki och Gerber.

  En entreprenör enligt mig tänker på tillväxt och bygger sitt företag efter det.

Trackbacks

 1. […] bloggar om skillnaden mellan en företagare och en entreprenör, och har frågat några andra om vad de […]

 2. […] Disruptive företagare vs entreprenör […]

 3. […] första företag – och drömmen om att skapa Läste tidigare i veckan ett inlägg om skillnaden mellan entreprenörer och företagare. Tänkte inte gå in djupare på ämnet mer än att säga att entreprenörskap för mig handlar om […]

 4. Entreprenör med definition says:

  […] av mig lite om mina tankar. Lästa ett inlägg ifrån disruptive.nu som Rudolf· Filed skrev om: Skillnaden mellan en Företagare och en Entreprenör. Han menade att en företagare är “En Person med F-skatt” samt ”En entreprenör är någon […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+