Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Att alltid vara intressant

Bok

Out of sight, out of mind. Du har hört det förut och du kommer höra det igen men det är värt att reflektera lite över. Idag skulle jag vilja dela upp internet i två typer av media, det blixtsnabba och det långsamma. Christians lysande post om content marketing belyser ett problem med den typen av marknadsföring, jag skulle vilja lyfta fram ett annat. 

Om du testat Twitter så vet du vad jag pratar om när jag säger att det är som en dusch man stoppar huvudet i ibland. Ingen hinner hålla koll på flödet (med en rimlig mängd personer man följer) på ett sådant sätt att de läser allt. Du ser en bråkdel av det som publiceras för det publiceras i ett rasande tempo. En bloggpost som flyger på Twitter får uppmärksamhet i en dag eller två, sen har den ramlat ur synfältet för alla. Twitter är ett blixtsnabbt medium och det är dess styrka men också den stora svagheten.

Jag arbetar väldigt mycket med content marketing, kanske mest av alla i seo-branschen, men jag är smärtsamt medveten om problemen och det största problemet är att du som bäst kan hoppas på en dag av uppmärksamhet.

Sökmotoroptimering å andra sidan är långsamt, extremt långsamt. Det tar ett tag innan man får resultat alls men sen fortsätter man synas i mycket lång tid, kanske för alltid. En väl genomförd sökmotoroptimering innebär att du alltid finns där när dina kunder letar efter dina tjänster.

När man inte är intressant

Problemet med att skapa intressant innehåll som folk vill dela är att du alltid måste vara intressant. En riktigt bra bloggpost får två dagars uppmärksamhet. Om du ständigt vill vara i ljuset behöver du alltså producera en riktigt bra artikel varannan dag. Och sanningen är att du alltid vill vara i rampljuset för out of sight, out of mind. Behovet av att alltid vara intressant är ett ok även för den allra mest extraordinära personen och för en marknadsavdelning är det nog omöjligt, samma dag som du börjar med content marketing har du sålt din själ till djävulen. På samma sätt som de kändisar som stadigt figurerar i skvallerpressen måste du slita hårt för att vara aktuell.

Content marketing och sökmotoroptimering

Om du kombinerar content marketing med sökmotoroptimering kan du få andra resultat. Jag är på inga som helst vis först att säga det här, det är nog den enskilt största formen av sökmotoroptimering i USA idag. Bra utspritt innehåll kan hjälpa din sökmotoroptimering och tvärt om. Räkna inte med att tjäna pengar rakt av på ditt innehåll men använd det för att förstärka dina positioner i sökmotorer så har du byggt en hälsosammare plattform för ditt företag.

 

About

Magnus Bråth är en svensk sökmotoroptimerare för tillfället bosatt Övik. Magnus arbetar på vardagarna heltid med SEO och har fingrarna i en rad svenska startups. Framför allt är det företaget Brath som upptar tiden.

Comments

 1. Helt rätt, bra artikel som alltid!

  Du missar dock en liten, men ganska viktig, detalj. Du säger att en tweet kan leva i upp till två dagar, jag skulle säga att 90% av exponeringen av en tweet sker inom 10 minuter. Däremot kan en bra artikel generera flera nya vågor av tweets (och retweets) när någon hittar den, till exempel via en sökmotor

 2. Magnus says:

  Ja, det har du rätt i, jag upplever att det är ovanligt däremot och det är beroende av någon annan källa till trafiken. Sökmotorer som du nämner till exempel.

 3. Det är svårt att uppnå den effekten i Sverige på Twitter, men det går säkert. Men om man har en riktigt bra artikel kan man försöka att själv dra igång en extra våg en vecka efteråt. “Ni missade väl inte min post om bla bla bla i förra veckan?”.

 4. Jag tror de som arbetar med content marketing (CM) idag vill vara lite mer långsiktiga än en tweet som fladdrar förbi. Som jag förstått CM är en välskriven, “gammal” bloggpost, som löser kundernas problem, skänker ljus över deras arbetsområde, också en viktig kugge i säljfunneln. Allt material på din sajt, allt som hjälper kunderna att komma vidare, konvertera och till slut få ett lead eller ett sälj, är viktigt. Vid skapandet och det initiala spridandet… och också sedan när kunden börjar undersöka dig och dina produkter/tjänster närmare på din sajt.

  Både den här bloggposten och den som Christian Rudolf skrivit tidigare tenderar att se CM som isolerade företeelser med problem man måste se upp med, ist f att se möjligheterna med att komba det med seo, automated marketing, mät, smart funneltänk. Varför? Ni borde ju omfamna det?

 5. rudolf says:

  Jakob

  Om du läser mitt inlägg igen, så ser du att min kritik består i bristen på sälj inom content marketing.

 6. Rudolf

  Jo, jag ser det…och funderar då om du tänker att “CM-människor” inte vill att CM-arbetet ska leda till leads, mätbarhet och sälj? Bara för att själva filosofin bakom CM inte är “KOM OCH KÖP!” utan bygger på att “inspirera” (inte det ord jag skulle välja dock) till köp betyder väl inte att sälj-tanken är borta? För att wikipedia skriver ‘kommunicera’ ist för ‘sälja’…så drar du slutsatser om CM som jag inte sett förut. Intressant. Vilka fler CM-entusiaster bryr sig inte om sälj?

 7. Magnus says:

  Jakob, som du kanske ser har jag i posten skrivit att jag arbetar mycket med content marketing. Jag tycker helt klart att det kan fungera som ett verktyg i SEO-verktygslådan. Det är just det är däremot och ska viktas mot de andra verktygen i fråga om insats och resultat. “Hur mycket förbättrar det här våra positioner” eller “Hur många länkar får vi av det här” är frågan man ska ställa sig.

  Problemet kvarstår däremot, om content marketing är en del av din strategi, oavsett mål. Så måste du fortsätta sälja ut dig för att fortsätta få ut något. Att bara hävda att ett gammal post som löser kundernas behov ska ge något duger ju bara under förutsättning att det görs SEO, annars får den, precis som jag skriver, 15 minuter av uppmärksamhet och faller sen i glömska.

 8. rudolf says:

  Jakob

  Det hedrar dig att de CM människor fokuserar på sälj i din närhet. Bådar gott. Men gör såhär, nästa gång du läser en post eller lyssnar på en CM människa(som inte är din närhet) ställ den enkla frågar “Hur mäter du det”. Jag tror det kan ge dig en dimension du ännu inte fått av CM(lyckligtvis).

  Anledningen till att Wikipedias defintion är intressant, är att den defintionen är crowdsourcad. Många ställer upp de defintionen och hänvisar till den. Man kan tolka det som en branschdefintion tycker jag.

Trackbacks

 1. […] content marketing. Det som kanske är det största hindret i mina ögon är att har du väl börjat måste du alltid vara intressant. En bild, en artikel, ett klipp, en infographic eller vad som nu kan tänkas komma ur en sådan […]

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+