Sidkarta | Disruptive RSS | Kommentarer RSS

Stress-Entreprenörens sätt att veta att man gör något rätt

När jag startade mitt första företag, upplevde jag enorma mängder stress. Jag kan bäst beskriva det som att jag  upplevde det som att jag hade glaskross på insidan. När jag hade kontroll över intäkterna och skulderna var betalda, efter 18 månader, lovade jag mig själv, att jag aldrig skulle försätta mig i en situation, då det känns som man har glaskross på insidan. Men det är omöjligt. Sanningen är det att det enda du kan göra ändra attityd till stress och påverka din egna dialog, du har på insidan. Allt annat rår du inte över, vilket skapar stress hos nästan alla människor

När du är utanför din komfortzon och lever i en situation då du inte är helt säker på varifrån pengarna skall komma om 2-3 månader. Då upplever nästan alla människor stress, speciellt de, som aldrig varit i denna situationen innan. Men samtidigt kan du vända på det. Det är troligt att du under de första 1-2 åren av ditt företag, skall känna stress. Gör du inte det, agerar du bara innanför din egen komfortzon och det driver knappast dig eller ditt företag, framåt i den takten du bör hålla.

För mig var det några insikter som ändrade min attityd till stress över åren:

 • När du är företagare, kan du säga nej. Som anställd är det alltid någon annan som bestämmer över dig. Jag säger nej, mycket oftare än vad jag säger ja. Jag är faktiskt i mer kontroll än de som är anställda över min livsituation.
 • Jag vet exakt varför jag är företagare och varför jag har valt den vägen jag valt.
 • Mat och sömn är viktigt. Jag sover tungt minst 7 timmar varje dag, kompromisslöst och äter riktigt mat, ofta lagad av mig själv. Jag rör också på mig nästan varje dag, i vardagen. Cykling, löpning eller promenader. Utöver det tillhör jag dem som drar ned snittet på alkoholkonsumtionen i vårt land.
 • Jag kommer att misslyckas och det finns ingen dramatik i det. Ett misslyckande är bara feedback. Den enda gången du misslyckas är när du ger upp.
 • Människor har en massa åsikter. Det gäller extra mycket i denna tid av sociala medier. När du börjar skita i vad andra tycker helhjärtat, blir livet mycket lättare även om det kortsiktigt kan leda till ensamhet.
 • När det är jobbigt, gråter jag, nästan varje dag. Inte för att jag nödvändigtvis är ledsen men jag upplever att stressen rinner av mig med tårarna och mattar ut mig fysiskt. Jag somnar nästan alltid när jag gråtit och sover tungt, även om jag vet att morgondagen är värre än dagen som precis varit.
 • Med mops, kan du inte känna stress, bara nuet.

Ovanstående insikter är knappast vetenskapliga(utom möjligen den om mat och sömn) när det gäller att hantera stress. De funkar för mig för jag vet om att stress måste finnas i mitt liv, pga den vägen jag valt. Det verkar dock som vetenskapen inte tycker detta med stress är så dåligt. Nedan finner du en video från Ted, där de hävdar att det som dödar dig, är tron att stress är farligt. Du kan alltså själv bestämma, om stress skall vara dåligt för dig. Lägg också märke till att i de experimenten de hänvisar till, där har de människor, som uttrycker åsikter om experimentdeltagarna och det skapar stress.

Det bästa sättet att hantera stress, verkar vara att bry sig mycket om andra människor. Kanske är det därför vi finner att många framgångsrika entreprenörer, påbörjar en andra karriär, som handlar om att göra världen bättre. Det är sällan man hör om en statlig tjänsteman som gör detsamma….

About

Christian Rudolf, mitt Entreprenörskap är sökbyrån Topdog.nu, där jag hjälper stora Svenska företag med deras SEO. Även privat är jag en nätnörd men är även förtjust i matlagning, fika, mopsar & friluftsliv.
Du hittar mig på Twitter här

Comments

 1. Huvudet på spiken (igen) Christian. Det finns nån slags (kanske ganska pervers) stolthet i hur man som företagare hanterar framför allt osäkerheten – med lugn. Det är få förunnat att kunna hantera den typen av stress som kommer från avsaknad av (inte brist på) trygghet.

  Kan lägga till meditation och yoga till listan, som funkar mycket bra för mig.

 2. rudolf says:

  tack jonas!

 3. Katrin says:

  Här läser vi mycket böcker och jobbar i trädgården och det funkar hyfsat.

Disruptive.nu - Av Entreprenörer, för entreprenörer

Sommaren 2007 satt vi på Peters varma balkong och tyckte vi skulle göra något. Resultat är det du ser här, Disruptive.nu en blogg om Entreprenörskap och Internet. Vi tyckte att samtalet om Entreprenörskap & Företagande var något vi inte kände igen oss i. Det är inte så konstigt då samtalet om entreprenörskap inte domineras av entreprenörer & Företagare, utan av institutioner eller personer vars finansiering kommer från det offentliga. Vi ville bli en något annorlunda röst och berätta om vår verkligheten och de historier om entreprenörskap vi upplevt eller fått berättade för oss.

Hos Disruptive kommer du väldigt sällan finna artiklar om hur man sparar pengar på skatten eller den optimala juridiska strukturen på ditt företag Här finner du istället personliga berättelser om entreprenörskap som är underhållande, personliga och lärorika. Både våra egna entreprenörsberättelser men även andras i video och intervjuformat.

Internet och Sociala Medier-Vår tids revolution

Alla vi fyra som skriver här, är engagerade i Internet. Det är vår arena och ett språk vi pratar nästan flytande. Internet är också vår tids revolution, en historisk händelse för mänskligheten som vi inte fullo kommer förstå förrän vi sitter på hemmet och byter historier. Vårt entreprenörskap är också nära kopplat till denna förändring av vårt samhälle och ekonomi.Vi som skriver här har tillsammans drivit företag inom de flesta aspekter av internet, alltifrån mobilapputveckling till sökmotorprojekt. Hos disruptive finner du guider och steg för steg artiklar kring olika problem på internet men också djupare filosofiska artiklar om vad internet är, konsekvenser och hur vi nog måste förhålla oss till Internet.

Sökmotoroptimering & Sökmarknadsföring

Det är svårt att skriva om internet utan att prata om sök och Google, det är dessutom mitt, Christians, yrke, då jag driver en byrå, specialiserad på högkonkurrensvertikaler i Google. Sök är den mest komplexa formen av marknadsföring som finns idag. Här på disruptive försöker jag även spegla sök ur lite speciella perspektiv, exempelvis, diskussion om ekosystemet sök eller hacking. Även sökmotorbranschen i skandinavien är utsatt för granskning och diskussion.

Google+