En tydlig trend i USA och även här i Sverige är drastiskt sänkta startkostnader för nya webbföretag. Detta beror främst på två saker. Dels är kostnaderna för teknik mycket lägre. Tidigare var man tvungen att investera i dyra webbservrar från SUN, dyra databaslicenser från exempelvis Oracle och höga priser på bandbredd. Idag utvecklas tjänster på open source plattformar och drift och hosting kostar en spottstyver. Vidare har utvecklingsverktygen ökat i kraftfullhet. I och med det kan färre människor utveckla mer på kortare tid. Detta minskar tiden från idé till lansering.
Paul Graham, grundare av den amerikanska inkubatorn Y Combinator, skriver på sin sajt att antalet webb-startups kommer att öka dramatiskt. Detta leder till att VC-bolag som sysslar med såddfinansiering måste se över och ändra sina rutiner för hur de hanterar nya ansökningar. Fram till nu har till exempel de flesta investeringsavtalen varit individuella och villkoren har varierat från fall till fall. Paul hävdar att dessa avtal kommer att standardiseras i högre utsträckning vilket leder till snabbare avslut. De affärsänglar som vill ha krångliga villkor är kanske inte de du vill göra affärer med.
Därmed minskar också investeringsbehovet vid sådd- och ängelfinansiering. Tidigare sågs en affärsplan som en en riskminimering. Nu är risken så låg från början att det är bättre att först testa idén och låta den utvecklas. Detta tvingar bort de större VC-firmorna som inte kan göra så små dealar. Dessa får då istället kliva på senare och således betala mer för mindre andelar.
[…] onsdags skrev Poppe ett inlägg om hur lite kapital det krävs för att bygga en tjänst/websida/applikation och jag tror han har rätt. Jag tror att om man har 100 KSEK kommer man rätt långt. Man får […]